Letni koncert POGLED V NEBO (3. oktober 2015, KSEVT Vitanje)

29. septembra 2015

in Aktualno

Sobota, 3. oktober 2015, ob 19.00, KSEVT, Vitanje

Letni koncert Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija:

POGLED V NEBO

To bo koncert ljudskih pesmi, v katerih posije sonce, se utrnejo zvezde ali jih obsije bleda luna, pesmi z zgodbami, ki jih je človek umestil v nekdanjo predstavo prostora med nebom in zemljo, kjer je zdaj prijetno toplo, zdaj bliska in grmi, pada dež, rosa, slan’ca, je megla, temna noč ali sije svetla lun’ca.

To bo pogled skozi zaljubljeno dekliško oko na žalostno fantovo slovo, na zarjo ob svatovskem svitanju ali na svetlobo planinskih rožnatih trat. To bo petje, ki je včasih ob svetleči in vrteči se koledniški zvezdi bogatilo stara zimska obredja. Pesmi so nastale pred Potočnikovim raziskovanjem vesolja in pred našim časom, ki je človeka poklical med planete, da na Zemljo ne gleda več samo iz svetopisemskih nebes, ampak iz vesolja občuduje naš resnični svet.

Ljudske pesmi in viže bodo izvedli člani Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, skoraj 20 let delujoča družba raziskovalcev in poustvarjalcev tradicijske glasbe. Tokrat bodo predstavili “pogled v nebo”, kot ga zaznavajo v glasbenem izročilu različnih slovenskih pokrajin, hrvaške Istre in Šrilanke.

Nastopili bodo: pevska skupina Cintare, pevci z imenom KerlciTomaž Podobnikar s pojočo žago, Emil Zonta in Klaudio Šavron – pevca in godca na harmoniko triestino ter cindro, Branislav Ostojić – pevec in godec na mandolino, vokalno instrumentalna skupina Lasanthi ter ena prvih interpretinj slovenskih ljudskih pesmi, pa tudi ustanovna članica društva Folk Slovenija, pevka Bogdana Herman.

Prijazno vabljeni!