Naš etnomuzikolog Dario Marušič: vabilo na pogovor

3. decembra 2014

in Aktualno

NAŠ ETNOMUZIKOLOG DARIO MARUŠIČ

četrtek, 4. december 2014, 18.00 Ljubljana, Slovenski etnografski muzej

Dario Marušič

Dario Marušič velja danes za enega najboljših poznavalcev istrske glasbene tradicije. Skoraj štirideset let se kot vsestranski glasbenik, godec in pevec ter raziskovalec vsakovrstnih nekdanjih in današnjih glasbenih govoric Istre posveča obujanju, ozaveščanju in preživetju glasbenega izročila tega zanimivega zgodovinsko zemljepisnega območja.

Dario Marušič (1957), po rodu iz Strunjana, je stik s tradicionalnim godčevstvom in petjem našel že v otroštvu ob druženju s starimi starši in njihovimi vrstniki. Njegovo zanimanje za tradicijo se je nadaljevalo v srednji šoli in ga še bolj spodbudilo po vrnitvi iz Francije in Anglije. To je leta 1982 pripeljalo do ustanovitve ene prvih skupin novega poustvarjanja ljudske glasbe v Sloveniji. Lahko rečemo, da je skupina Istranova z zbiranjem, zapisovanjem in izvajanjem zlasti pri mladih prebudila zanimanje za ljudsko izročilo.

Kot poznavalec istrskih starodavnih glasbil se je Dario Marušič potem predstavljal na različnih festivalih, koncertih in nastopih v raznih evropskih državah. Sodeloval je v raznovrstnih skupinah in pri projektih kakršni so na primer Marušič Istrio, Tolovaj Mataj, Katice, Pišćaci, Trio Kras. Igral je tudi z italijanskimi folk skupinami kot so Sedon salvadie, Calicanto, Ziguziana in z drugimi, tudi v svetovnem merilu znanimi glasbeniki, kot so The Chieftains, David Shea, pa z glasbeniki hrvaškega jazz, rock in etno prizorišča.

Kot raziskovalec in izvrsten poznavalec istrske ljudske glasbene govorice je za hrvaško Ministrstvo za kulturo pripravil projekta Glasbena praksa violine i bajsa in pa Istrian Ethnomusicological Microcosmos kot predloga za vključitev istrske glasbe v Unescovo kulturno dediščino.

Njegovo etnomuzikološko delo obsega več znanstvenih in poljudnih člankov ter tri knjige Predi, predi, hći moja, Piskaj, sona, sopi in Strumenti e tradizioni tra Friuli e Istria. Njegov ustvarjalni in poustvarjalni podpis pa nosijo tudi številne zvočne izdaje, gledališke, filmske in muzejske glasbene produkcije. Dario Marušič kot izvajalec in glasbeni ustvarjalec je nosilec več pomembnih slovenskih in hrvaških priznanj in nagrad.

Naj nam torej na tokratnem srečanju odkrije kaj, kako in predvsem zakaj ga je istrska glasba tako očarala, da se ji poklanja že vse življenje. Pogovor z njim bo vodila Jasna Vidakovič.

Organizatorja cikla »Naš etnomuzikolog« sta Glasbena matica Ljubljana in Slovenski etnografski muzej.