Vabilo k sodelovanju na simpoziju in letnem koncertu

20. maja 2013

in Aktualno

Lep pozdrav v imenu Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija ter ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije. Organizaciji sta združili moči pri organizaciji simpozija in koncerta, katerih tema je Glasba in protest v različnih delih sveta.

Dogodka bosta potekala 22. avgusta 2013, z možnostjo dodatnih glasbenih nastopov v obdobju med 22. in 24. avgustom. Simpozij načrtujemo v dopoldanskem in/ali popoldanskem času v Mestnem muzeju v Ljubljani, koncert pa zvečer na enem izmed odrov na prostem ali v muzeju, odvisno od vremenskih razmer. Oba dogodka bosta del tridnevne mednarodne kulturne prireditve Noči v stari Ljubljani.

“Protest” jemljemo v najširšem smislu. Zanimajo nas glasbeni izrazi želje po družbenih spremembah v različnih prostorskih in časovnih kontekstih. Vaš referat ali/in glasbeni nastop je lahko osredotočen na zelo različne repertoarje, kot so npr. revolucionarne pesmi in pesmi proti vojni, pesmi ki se zavzemajo za družbeno, gospodarsko, rasno, etnično, versko, spolno in druge oblike enakopravnosti, pesmi ob uporih kmetov, delavcev in drugo.

Simpozij

Vsak predavatelj bo imel na razpolago 15-20 minut, temu pa bo sledil čas za razpravo. Spodbujamo sodelovanje znanstvenikov iz različnih disciplinarnih področij ter drugih strokovnjakov, ki lahko pripomorejo k boljšemu poznavanju in razumevanju večplastnih povezav med glasbo in protestom. Simpozij naj bi zagotovil tehtno teoretično okostje, pregled publikacij o glasbi in protestu, študije primerov iz različnih obdobij in okolij, ter neposredne izkušnje predavateljev.

Koncert

Na razpolago je termin v trajanju do največ štiri ure. Vsak izvajalec (solist ali skupina) naj načrtuje predstavitev (vsaj) treh pesmi. Poleg članov Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija bo predvidoma nastopilo tudi več gostov, vključno s tistimi, ki so se v Slovenijo priselili od drugod (Čile, Japonska, Kuba, Palestina, Zimbabve). Vaša izbira repertoarja ni pogojena z zemljepisnimi, zgodovinskimi ali žanrskimi dejavniki.

Naslov in povzetek referata (200 besed) za simpozij ali/in naslove treh skladb, s katerimi bi radi nastopili na koncertu prosim najkasneje do 31. maja 2013 pošljite na: sekretariat@folkslovenija.org.

Z najboljšimi željami in pozdravi,

Svanibor Pettan, predsednik