Zapojte z nami: pesmi italijanske manjšine

2. septembra 2015

in Aktualno

Spoštovani, poletje je za nami in spet je čas za dogodke našega društva. Že ta četrtek, 3. septembra, vas ob 20.00 vabimo v Hostel Celica, kjer bo potekala delavnica Zapojte z nami. Po zgledu pevskih delavnic, ki jih od lanskega leta vodi Katarina Šetinc, pripravljamo štiri delavnice, posvečene glasbi manjšinskih skupnosti v Sloveniji.

Tokratna delavnica je posvečena pesmim italijanske manjšine v Istri. Vodil jo bo naš član Marino Kranjac. Pa nekaj informacij o njem za tiste redke, ki ga še ne poznate:

Istrsko ljudsko glasbo raziskuje in poustvarja praktično že tri desetletja. Deloval je v skupinah,ki so izvajale istrsko ljudsko glasbo: Istranova, Pišćaci, Marušić Istrio, danes pa je največ aktiven in vodi istrsko glasbeno skupino Vruja.

Vse naštete glasbene skupine so pri predstavitvah glasbenega izročila Istre enekovredno uvrščale v program ljudske pesmi treh avtohtonih narodov, tako Hrvatov, Slovencev in Italijanov. Ravno ljudske pesmi in izvajalske prakse italijanske manjšine v Istri bodo tema tokratne vokalne delavnice.

Vodja delavnice bo najprej na kratko predstavil zgodovinski oris prisotnosti italijanske manjšine v Istri, nekatere najstarejše vokalne prakse Italijanov v Istri (Bassi, Canti a pera, Canti sotto le pive, Villotte). Udeleženci delavnice bodo imeli priložnost naučiti se nekatere ljudske pesmi italijanske manjšine, predvsem iz slovenske Istre.

 

Pevsko predznanje ni potrebno. Prijazno vabljeni, da se nam pridružite!